Ezért vágnak savanyú képet a citromtermesztők

Publikálta január 23, 2024 hircsatorna.com   ·   No Comments

Gazdasági hírek

Nagyjából duplájára emelkedett a citrom termőterületeinek a mérete az elmúlt években. Azonban a szakemberek szerint ekkora keresletnövekedés nem volt a piacon, így túltermelési válság alakult ki. Ráadásul az időjárás is jócskán bekavarhat a termelőknek.


Túltermelés miatt aggódnak a citromtermelők

Több termelő és exportáló régió növelte a citrom termőterületét és a termelési volumenét az elmúlt két évtizedben. Emiatt a citromtermesztő területek mérete nagyjából megduplázódott, valamint Spanyolországban, Törökországban, illetve Argentínában és Dél-Afrikában is jócskán emelkedett a termésmennyiség.

Azonban a Fresh Fruit Portal megjegyzi, úgy tűnik, a kereslet nem követte a kínálat bővülését sem a friss citrom, sem az abból származó ipari termékek (gyümölcslé, olajok, héj) piacán.

Argentínában valamivel több, mint 55 ezer hektáron foglalkoznak citrommal. Ez 2019-ig jól működött, azonban akkor elkezdődött a túltermelés és a kereslet válsága. A becslések szerint Argentínában nagyjából 10 ezer hektárt már másra használnak, a citrom ugyanis nem kell senkinek. Az északi tájakon beültettek terület körülbelül 20 százalékkal csökkent

- idézi José Carbonellt, az argentin citrusszövetség, a Federcitrus elnökét az Agroinform.

Mindezekkel párhuzamosan problémát okoz a változó időjárás is a citromtermesztésben.

Argentína az ipari citromszármazékok fő szállítója. Az argentin citrom elsődleges piacai az Európai Unió és az Egyesült Államok. A régió tavalyi exportja 235 ezer tonna volt, amiből 120 ezer tonna jutott az EU-ba, valamint 78 ezer az USA-ba.

Egy év alatt több mint duplájára emelkedett a narancslé ára 

Egyébként november végén írtunk róla, hogy a megelőző másfél évben dinamikusan emelkedett a narancslé világpiaci ára. Akkor 5.390 dollár körül alakul a lé globális átlagára, ami 115 százalékos növekedést jelentett a 2022 októberi árszintjéhez képest. Ráadásul a szakértők további drágulást valószínűsítenek.

A drasztikus árnövekedés leginkább a narancstermelés évtizedek óta tartó zsugorodásával magyarázható. Azt pedig elsősorban egy narancsfák körében világszerte terjedő betegség okozza. A zöldülésben (gyógyíthatatlan bakteriális betegség, amely a gyümölcsök korai lehullásához, keserűségéhez és elhalványulásához vezet), szenvedő fák jelentős része elpusztul.

A probléma igencsak érinti a globális narancslé-kínálat 75 százalékát adó Brazíliát, ahol iparági források szerint gyakorlatilag teljesen kimerültek a lékészletek. Továbbá nem kerüli el a betegség a másik két nagy termelő Mexikót és Egyesült Államokat sem. Mindezzel párhuzamosan a világkereslet folyamatosan növekszik a narancslére.

A cikk forrása.

loading...
Olvasói hozzászólások (0)

Kommentek lezárva.

Hirdetés
Közösség
Hirdetés

Legfrissebb hírek
Hirdetés

Vereséggel zárta a magyar futsalválogatott a somorjai felkészülési tornát

A szlovákokkal, a svédekkel és a csehekkel ...

Major döntőbe jutott sportpisztolyban az olimpiai kvalifikációs versenyen

A magyar versenyzőnek két, még nem kvótás ...

Ismét megrendezték a nyíregyházi Ovi-Kosár Kupát

„Reméljük, hogy sok, ehhez hasonló programot szervezhetünk ...

Bemutatták Madridban a Tóth-Zele József pályafutásáról készült filmet

A Real magas szinten képviseltette magát a ...

Cristiano Ronaldo: Nem néztem a The Bestet, ezek a díjak veszítettek a hitelességükből

A 38 éves portugál legenda annak az ...
Hirdetés