Környezeti szempontból tényleg jobb a távmunka_

Publikálta február 7, 2021 hircsatorna.com   ·   No Comments

Id?járás el?rejelzés

A koronavírussal járó pandémia kikényszerítette az atipikus foglalkozások terjedését. Egyre kevesebben járnak be a munkahelyükre, hiszen ha csak lehet, otthonról dolgoznak. Így pedig nagyon sok esetben kiderült, hogy munkájuk igazából nem helyhez kötött, elegendő hozzá az internet kapcsolat. 

Mennyire jó a távmunka? 

A távmunkának – mint mindennek – megvannak a maga előnyei, és persze a hátrányai is. Sokan esnek abba a hibába, hogy mivel otthon vannak, a figyelmük megoszlik az otthoni teendőik és a munkájuk között. Ez két dolgot is eredményez: egyrészt elúsznak feladataikkal és sokszor még a rendes munkaidőn kívül is dolgozni kényszerülnek. Másrészt a munkájuk minősége is romolhat, mivel nem csak arra koncentrálnak. Ezek a dolgok azonban némi gyakorlattal orvosolhatóak. 

kép: forbes.com

Kicsit nehezebb a feladat – na jó, sokkal nehezebb – amikor a gyerekeknek szünet van, vagy az iskola, óvoda bezár, esetleg online oktatás folyik. A távmunkának azonban hatalmas előny, hogy feleannyit kell mosni, nem kell a dugóban ücsörögni, nincs annyi stressz (legalábbis akkor, amikor az ember már rátalált a ritmusra), és a környezeti terhelés is jóval kisebb. De tényleg kisebb? 

 

Digitális co2 

Nem szabad elfelejteni, hogy a digitális jelenlétnek nagyon is materiális elemek adják meg a lehetőségét. A szerverközpontok energiaigénye mellett a vízhasználat, vagy éppen a környezetre gyakorolt hatás is jelentős, vagyis az internet karbonlábnyomával igenis foglalkozni kell. 

kép: forbes.com

A Yale, az MIT és a Purdu Egyetem szakemberei igyekeztek felméri a net működtetésének karbonlábnyomát. Ez nem egyszerű feladat, mivel a működés nem igazán van egységesítve, hatalmas eltérések lehetnek az energiaigények és a felhasznált nyersanyagok közt. Átlagot azonban lehet számolni, és bár az adatok sajnos hiányosak, még így is nagyon jól kitűnik, hogy környezeti szempontból bizony sokkal jobban járunk az otthoni munkával. Ha az egyik legenergiaigényesebb folyamatot, vagyis a video streaminget folytatjuk egy teljes órán át HD minőségben, a co2 kibocsátás akkor is “csak” 440 gramm körül alakul, míg egyetlen(!) liter benzin elpöfögése 2350 gramm, diesel esetében 2700 gramm co2-őt jelent. 

lead kép: medium.com

A cikk forrása.

loading...
Olvasói hozzászólások (0)

Kommentek lezárva.

Hirdetés
Közösség
Hirdetés

Legfrissebb hírek
Hirdetés

ETO FC Győr: „Édesapám egyszer csak szólt, kellesz a Milannak”

Továbbra is szenzációsan hangzik, hogy Paolo Maldini ...

Tollaslabda ob: Krausz és Sárosi is duplázott

A tokiói ötkarikás szereplésért egyaránt versenyben lévő ...

NB I: először nyert a Puskás Akadémia Zalaegerszegen

A Puskás Akadémia 2–1-es győzelmet aratott a ...

Úszás: Sarah Sjöström eltörte a karját

Az olimpiai, világ- és Európa-bajnok Sarah Sjöström ...

Új csapatfőnök a Ferrari Forma-1-es csapatánál

Maurizio Arrivabene azonnali hatállyal távozott a maranellói ...
Hirdetés