Erdősítéssel a városok károsanyag-kibocsátása ellen? Ez sajnos kevés lesz

Publikálta szeptember 12, 2021 hircsatorna.com   ·   No Comments

Id?járás el?rejelzés

Hogy egy város mennyire élhető? Ennek megállapításához igen sok szempontot kell figyelembe venni, kezdve a tervezéstől a népsűrűségen és a szociális intézményeken keresztül egészen a zöldfelületek nagyságáig. Ez utóbbi pedig a klímaváltozás miatt különösen nagy hangsúlyt kap. 

A város és a kibocsátás 

Sajnos tisztában vagyunk azzal, hogy százalékos arányban pusztán tucatnyi nagyváros is olyan kibocsátási rátával rendelkezik, mint egész iparágak. A városiasodás következtében pedig ezek az adatok csak nőnek. 

De hogyan lehetne megfelelően mérsékelni egy nagyváros co2 kibocsátását? Hiszen ahhoz, hogy képesek legyünk eleget tenni a párizsi klímacéloknak, és hogy a klímakatasztrófának megálljt tudjunk parancsolni mindenképpen nullázni kell ezt az adatot. De ehhez valóban elegendő a fásítás, és egyébként is: mennyi fára lenne szükség? 

Mennyi az annyi? 

Ezt számszerűsíteni már messze nem olyan egyszerű, mint mondjuk a kibocsátási rátát számolni. Azzal tisztában vagyunk, hogy a világ 10 legszennyezőbb városa közül 5 Ázsia területén található. Ezek Peking, Szingapur, Hongkong, Tokió és Szöul – éves kibocsátásuk 219 506 539 tonna. 

 

 

Ezt ellensúlyozni a fákkal akkor lehetséges, ha ezek a városok elképesztő léptékű erdősítésbe kezdenek. Ez pedig évente közel 44 millió fa elültetését követelné meg, ez egyrészt rendkívül drága lenne, másrészt sokszor a helyszűke is útjába állna a projektnek. Ráadásul ez a brutális szám is csak egy becslés. Sajnos nem minden fa éri el életútján azt a szintet, mikor a szén-dioxid megkötése a maximális, számolni kell a betegségekkel, kártevőkkel, egyéb tényezőkkel is. A becslés alapjául az a feltételezés szolgál, hogy nagyjából 5 fa képes egy tonna co2 megkötésére. 

Csakhogy! 

Évente ekkora mennyiségben telepíteni a fákat lehetetlen. Mindenképpen kiterjedt és erőteljes fásításokra van szükség, de önmagukban a természet co2 megkötő gladiátorai is kevesek ahhoz, hogy a kibocsátási mutatókat nettó nullára tudjuk redukálni. Ehhez mindenképpen alkalmazni kell a tiszta energiatermelés eszközeit, munkára kell fogni a Napot és a szelet, és más innovatív módszereket is alkalmazni kell ahhoz, hogy a kibocsátáscsökkentés valós lehessen, és az erdősítéssel végre tényleg élhetővé tegyük a városainkat. 

képek és lead kép: inhabitat.com

A cikk forrása.

loading...
Olvasói hozzászólások (0)

Kommentek lezárva.

Hirdetés
Közösség
Hirdetés

Legfrissebb hírek
Hirdetés

BL: Gnabry és Lewandowski játéka kérdéses Barcelonában

Kérdésessé vált a Bayern München két ...

Bundesliga: A Bayern talán most még túl nagy falat számunkra – Marsch

Mint ismert, a Bayern München idegenben 4–1-re ...

Brazília: David Luiz a Flamengóba szerződött – hivatalos

A Magyar Távirati Iroda arról ír, hogy ...

Sportkedvelő pápák – világklasszisok sora kereste már fel a katolikus egyházfőt

A szeptember 5-én kezdődött Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus ...

FTC: Nehéz döntést hoztam – Ihor Haratin

A Ferencvárosból távozó ukrán futballista, Ihor Haratin ...
Hirdetés