IMF-előrejelzés a világgazdaságról, benne  Magyarországról

Publikálta április 16, 2024 hircsatorna.com   ·   No Comments

Gazdasági hírek

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) szerint összességében minimálisan javultak a világgazdaság idei kilátásai a szervezet előző, januári előrejelzése óta.


Az IMF kedden ismertetett Világgazdasági kilátások elnevezésű, felülvizsgált prognózisa szerint idén a világ egészére számolt bruttó hazai termék (GDP) 3,2 százalékkal nő a januárban várt 3,1 százalékkal szemben, a jövő évi GDP-növekedést továbbra is 3,2 százalékra várja a szervezet. Tavaly 3,2 százalékkal nőtt a világgazdaság.

Az euróövezetben a tavalyi 0,4 százalékos GDP-növekedés után idén 0,8 százalékos bővülést vár az IMF, 0,1 százalékponttal alacsonyabbat a januári prognózisban jelzettnél, 2025-ben pedig 1,5 százalékost az év elején becsült 1,7 százalék helyett.

Németország idei növekedési prognózisát 0,3 százalékponttal, 0,2 százalékra rontotta az IMF, a jövő évit pedig ugyancsak 0,3 százalékponttal, 1,3 százalékra fogta vissza. A német GDP tavaly 0,3 százalékkal csökkent.

Az amerikai gazdaság kilátásaival kapcsolatban derűlátóbb az IMF januárhoz képest: az idei GDP-növekedési előrejelzését 0,6 százalékponttal, 2,7 százalékra, a jövő évit pedig 0,2 százalékponttal, 1,9 százalékra javította. Az amerikai GDP tavaly 2,5 százalékkal nőtt.

Az IMF nem módosította Kína idei és jövő évi növekedésével kapcsolatos előrejelzését januárhoz képest, az ideit 4,6 százalékon, a jövő évit 4,1 százalékon tartotta. Kína gazdasága tavaly 5,2 százalékkal nőtt.

Oroszország GDP-je idén 3,2 százalékkal nőhet a januárban várt 2,6 százalék helyett, jövőre pedig 1,8 százalék lehet a gazdasági növekedés a januárban becsült 1,1 százalék helyett. Az orosz GDP tavaly 3,6 százalékkal nőtt.

A világkereskedelmi forgalom tavaly 0,3 százalékkal bővült, az IMF prognózisa szerint idén 3 százalékkal, jövőre 3,3 százalékkal nő. Januári becsléséhez képest az idei és a jövő évi forgalom alakulásával kapcsolatos adatot 0,3 százalékponttal rontotta.

A Brent, a Dubai Fateh és az amerikai WTI nyersolaj árának átlaga 80,59 dollár volt tavaly. Az idén 78,61 dollár, jövőre pedig 73,68 dollár lehet az IMF szerint.

Magyarország az IMF januári előrejelzésében nem szerepelt. A kedden ismertetett becslés szerint a magyar GDP idén 2,2 százalékkal, jövőre 3,3 százalékkal nő a tavalyi 0,9 százalékos csökkenést követően. A jelentés összeállítói szerint Magyarországon az infláció a tavalyi 17,1 százalék után idén 3,7 százalék, jövőre 3,5 százalék lesz, míg a munkanélküliségi ráta a tavalyi 4,1 százalék után 4,4 százalék lesz idén és 4,2 százalék jövőre.

A cikk forrása.

loading...
Olvasói hozzászólások (0)

Kommentek lezárva.

Hirdetés
Közösség
Hirdetés

Legfrissebb hírek
Hirdetés

Vereséggel zárta a magyar futsalválogatott a somorjai felkészülési tornát

A szlovákokkal, a svédekkel és a csehekkel ...

Major döntőbe jutott sportpisztolyban az olimpiai kvalifikációs versenyen

A magyar versenyzőnek két, még nem kvótás ...

Ismét megrendezték a nyíregyházi Ovi-Kosár Kupát

„Reméljük, hogy sok, ehhez hasonló programot szervezhetünk ...

Bemutatták Madridban a Tóth-Zele József pályafutásáról készült filmet

A Real magas szinten képviseltette magát a ...

Cristiano Ronaldo: Nem néztem a The Bestet, ezek a díjak veszítettek a hitelességükből

A 38 éves portugál legenda annak az ...
Hirdetés