Fontos változás a mezőgazdasági termékek importjában

Publikálta április 16, 2024 hircsatorna.com   ·   No Comments

Gazdasági hírek

A kormány az ukrán mezőgazdasági termékek behozatali tilalma mellett újabb, az importot érintő intézkedéssel segíti az agráriumot – írja friss közleményében az Agrárminisztérium.


A piaci folyamatok átláthatósága és a nyomon követés erősítése érdekében előzetes bejelentési kötelezettség lépett életbe keddtől a Magyarországra bármely országból behozni kívánt mezőgazdasági termékek meghatározott, az ukrán tilalmi listán szereplő körére – emlékeztetett az AM.

Az indoklás szerint az agrárium támogatása és versenyképességének megőrzése kiemelten fontos a mostani háborús helyzetben, a kormány éppen ezért az import bejelentésének előírásával is védi az agráriumot.

A minisztérium arra is felhívta a figyelmet, hogy a bejelentési kötelezettség ugyanazon termékkörre vonatkozik, mint amelyre behozatali tilalom él Ukrajnából, így egyebek között a gabonafélékre és olajos magvakra, növényi olajokra, lisztre, tojásra és húsfélékre. Nem kell bejelenteni a személyes használat céljából behozott termékeket, továbbá a Magyarországon átszállított árutételeket.

A bejelentést a Nébih honlapján elérhető elektronikus űrlapon (https://portal.nebih.gov.hu/mgbehozatal) kell megtenni, legkésőbb a behozatalt megelőző 24 órával, légi vagy vízi úton történő behozatal esetén legkésőbb a behozatalt megelőző 6 órával. A bejelentő azonnali visszaigazolást kap a bejelentésben megadott email címre. A visszaigazoló dokumentumnak kinyomtatott formában kísérnie kell a beléptetett árut. A bejelentés elmulasztása pénzbírságot von maga után – ismertette a részleteket a minisztérium.

A cikk forrása.

loading...
Olvasói hozzászólások (0)

Kommentek lezárva.

Hirdetés
Közösség
Hirdetés

Legfrissebb hírek
Hirdetés

Vereséggel zárta a magyar futsalválogatott a somorjai felkészülési tornát

A szlovákokkal, a svédekkel és a csehekkel ...

Major döntőbe jutott sportpisztolyban az olimpiai kvalifikációs versenyen

A magyar versenyzőnek két, még nem kvótás ...

Ismét megrendezték a nyíregyházi Ovi-Kosár Kupát

„Reméljük, hogy sok, ehhez hasonló programot szervezhetünk ...

Bemutatták Madridban a Tóth-Zele József pályafutásáról készült filmet

A Real magas szinten képviseltette magát a ...

Cristiano Ronaldo: Nem néztem a The Bestet, ezek a díjak veszítettek a hitelességükből

A 38 éves portugál legenda annak az ...
Hirdetés