Örülhetnek a szerencsevadászok, adómentes lesz a lottónyeremény

Publikálta november 4, 2023 hircsatorna.com   ·   No Comments

Gazdasági hírek

A jövő évi adócsomagot kibontva újabb és újabb részletek kerülnek napvilágra.


A napokban az bolygatta fel a kedélyeket, hogy a tervezet csökkentené a népszerű édesség, a Turó Rudi áfakulcsát. Most azt szúrta ki a sajtó, hogy a kormány eltörölné a számsorsolásos szerencsejáték nyereményét terhelő adókötelezettséget.
A tervezet szerint

a tradicionális számsorsjátékokon (lottó, kenó, puttó) való részvételi kedv fokozása érdekében a javaslat mentesíti a személyi jövedelemadó alól az ilyen játékokon elért nyereményeket.

Az Index azt írja, ez a gyakorlatban azt a 16 százalékos személyi jövedelemadót (szja) jelenti, amit például a lottónyeremények után is meg kell fizetni.

Az ado.hu korábban részletesen leírta, hogy az engedélyhez kötött sorsolásos játékból nyeremény címén kapott bevétel egésze külön adózó jövedelemnek minősül, mely után 16 százalék személyi jövedelemadót kell fizetni. A személyi jövedelemadót a kifizetőnek minősülő Szerencsejáték Zrt vonja le, így azt az adózónak bevallásába a bevételt, a jövedelmet, illetve a kapcsolódó adót már nem kell beírnia! Ugyanakkor fontos tudni, hogy a Szerencsejáték Zrt, mint kifizető a megszerzett jövedelemről és a levont adóról adatot szolgáltat az Adóhatóság részére. Ez különösen fontos tudni akkor, ha a nyertes a nyeremény felvétele után jelentős költekezésbe kezd, hiszen ez akár az Adóhatóság, vagy egy „jó akaró” figyelmét is felkelthetné. Ilyenkor a kifizető által szolgáltatott adatok miatt a magánszemély – legalábbis a NAV-tól – biztonságban érezheti magát, mivel az Adóhatóság saját rendszerében látja a vásárlások forrását, így nem indít feleslegesen vagyonosodási vizsgálatot.

Tekintettel arra, hogy a lottó nyeremény külön adózó jövedelemnek minősül utána társadalombiztosítási járulék, illetve szociális hozzájárulási adó fizetési kötelezettség sem keletkezik. Szintén nem kell a kifizetett összeg után egészségügyi hozzájárulást sem megállapítani, bevallani és megfizetni, mivel a személyi jövedelemadó törvény által meghatározott nyereményből származó jövedelmet nem említi az EHO törvény azon elkülönülten adózó jövedelmek között, melyekhez kapcsolódóan egészségügyi hozzájárulás fizetési kötelezettség keletkezik.

Ha nincs adó, amit a Szerencsejáték Zrt levonna, akkor elméletileg a nyeremények összege is emelkedhet.



A cikk forrása.

loading...
Olvasói hozzászólások (0)

Kommentek lezárva.

Hirdetés
Közösség
Hirdetés

Legfrissebb hírek
Hirdetés

Női röplabda Extraliga: továbbra is hibátlan a Vasas

Az éllovas Vasas Óbuda 3:0-ra legyőzte vendégét, ...

Férfi vízilabda Eurokupa: nyert, és továbbjutott a BVSC

A férfi vízilabda Eurokupa C-csoportjában a BVSC-Zugló ...

Asztalitenisz: a Budaörsi SC itthon sem bírt a BL ezüstérmesével

A Budaörsi SC női csapata a jóval ...

Erste Liga: rangadót nyerve állt élre ismét az UTE; Sofron visszatért

Az Újpest 4–2-re legyőzte a címvédő vendég ...

BL: Gnabry és Lewandowski játéka kérdéses Barcelonában

Kérdésessé vált a Bayern München két ...
Hirdetés