Ezért is ajánlott mértékkel fogyasztani a vörös húsokat

Publikálta november 4, 2023 hircsatorna.com   ·   No Comments

Gazdasági hírek

Friss kutatás világított rá a vörös húsok rendszeres és nagyobb mennyiségű fogyasztásának egy eddig ismeretlen kockázatára. Jellemzően eddig sem volt vita tárgya, hogy ha valaki nagyon rákap ezekre az ételekre, azzal árthat a szervezetének. Azonban felmerül a kérdés: lehet helyük ezeknek az élelmiszereknek az egészséges étrendben?


Kapcsolat lehet a diabétesz kialakulás és a vörös húsok fogyasztása között

62 százalékkal nagyobb eséllyel alakul ki kettes típusú diabétesz azoknál, akik nagy gyakorisággal fogyasztanak vörös húsokat, azokhoz képest, akik csak ritkán – áll egy, az American Journal of Clinical Nutrition-ben publikált tanulmányban.

Úgy jutottak a kutatók erre a megállapításra, hogy több mint 216 ezer alannyal 36 éven át töltettek ki táplálkozási kérdőíveket átlagosan kétévente. Közülük mintegy 22 ezer főnél alakult ki idővel kettes típusú diabétesz – írja a CBS News.

Kutatási eredményeink abszolút alátámasztják azt az étkezési alapelvet, melyet dietetikusok nem győznek hangsúlyozni: mértékkel fogyasszuk csak a vörös húsokat, ez egyaránt vonatkozik a feldolgozott és a feldolgozatlan verziókra is

- idézi Xiao Gu-t, a tanulmány egyik szerzőjét a Magyar Mezőgazdaság.

Emellett a tudósok azt is kimutatták, azoknál, akik olajos magvakat vagy hüvelyeseket fogyasztanak a vörös húsok helyett, 30 százalékkal alacsonyabb az említett betegség kialakulásának a kockázata.

Vita a vörös húsok fogyasztása körül

Több szakértő állította korábban, a vörös húsok nem illenek a szívbarát étrendbe se, hiszen például szívkoszorúér-betegséghez is köthetők, vagy elősegíthetik vastagbélrák kialakulását. Dana Ellis Hunnes dietetikus szerint is a sovány fehérjék kedvezőek lehetnek az egészségre, de kerülendő a vörös húsok fogyasztása.

Ami a bélrendszer egészségét illeti, a vörös húsban olyan vegyületek vannak, amelyek megváltoztatják a bélrendszer savasságát, így hatással vannak a mikrobiomra

- idéztük Hunnes-t.

A jó és a rossz baktériumok egyensúlyának az ilyen átrendeződése emésztési problémákat eredményezhet, például gázokat, puffadást és/vagy hasmenést. Ha a bélrendszer egyensúlya megbomlik, az az egész szervezetre hatással lehet: akár az immunrendszer is veszélybe kerülhet.

Valóban a mértékletesség lehet a kulcs

Jellemzően nem vita tárgya, hogy a vörös húsok nagyobb mennyiségű gyakori fogyasztása árthat az egészségnek. Azonban felmérések bizonyítják, lehet helyük az egészséges étrendben. A Penn State tudósai egyik kutatása a sovány vörös húsok egészségügyi hatásait vizsgálta. 59 résztvevője volt a vizsgálatnak, akiknek ilyen hústermékeket tartalmazó mediterrán, valamint amerikai étrenden kellett élniük. Összesen négy étkezési terv volt, ezeket kellett két hónap alatt mindenkinek “végigennie”, egyhetes szünetekkel.

Az az eredmény született, hogy a mediterrán étrend minden alanynak csökkentette az LDL-koleszterinszintjét. Azonban a „rossz koleszterin” legnagyobb esése akkor volt kimutatható, amikor napi 141 és 708 gramm közötti sovány vörös húst fogyasztottak.

Amikor gyümölcsökre, zöldségekre és más növényi alapú élelmiszerekre épülő egészséges ételeken élsz, akkor mérsékelten például sovány vörös húsok számára is van hely az étrendedben. (…) Vannak olyan tápanyagok a sovány marhahúsban (például a karajban), amelyekből profitálhat a szervezeted

- nyilatkozta korábban Jennifer Fleming, az egyik kutató.A cikk forrása.

loading...
Olvasói hozzászólások (0)

Kommentek lezárva.

Hirdetés
Közösség
Hirdetés

Legfrissebb hírek
Hirdetés

Női röplabda Extraliga: továbbra is hibátlan a Vasas

Az éllovas Vasas Óbuda 3:0-ra legyőzte vendégét, ...

Férfi vízilabda Eurokupa: nyert, és továbbjutott a BVSC

A férfi vízilabda Eurokupa C-csoportjában a BVSC-Zugló ...

Asztalitenisz: a Budaörsi SC itthon sem bírt a BL ezüstérmesével

A Budaörsi SC női csapata a jóval ...

Erste Liga: rangadót nyerve állt élre ismét az UTE; Sofron visszatért

Az Újpest 4–2-re legyőzte a címvédő vendég ...

BL: Gnabry és Lewandowski játéka kérdéses Barcelonában

Kérdésessé vált a Bayern München két ...
Hirdetés