Bill Gates tud valamit? Nézd meg, mibe tolt bele egy rakás pénzt

Publikálta szeptember 12, 2021 hircsatorna.com   ·   No Comments

Gazdasági hírek

Az oxfordi székhelyű Exscientia gyógyszergyártó vállalat megállapodást kötött a Bill & Melinda Gates Alapítvánnyal, amelynek értelmében négy év alatt összesen 70 millió dollárt kap a mesterséges intelligenciát alkalmazó startup.


Szupergyors gyógyszerfejlesztés

A startup tájékoztatása szerint a 70 millió dolláros, átszámítva közel 21 milliárd forintos befektetést egyebek között olyan antivirális tabletták kifejlesztésére fogja használni, amelyek a koronavírus ellen is használhatók, illetve megakadályozzák a jövőbeni járványok terjedését. A vállalat a Covid-19 mellett más koronavírusokra, továbbá az influenzára és az állatok által terjesztett, emberekre is veszélyes vírusokra (például Nipah) is gyógymódokat fog fejleszteni.

Az Exscientia az úgynevezett kis molekulájú terápiát alkalmazza, amelynek célja a vírusok azon alkotóelemeinek elpusztítása, amelyek a legkisebb valószínűséggel fognak mutálódni. Ez egy olyan eljárás, ami elviekben a tudósok segítségére lehet a jövő vírusainak legyőzésében. A célkeresztben lévő alkotóelemek sok esetben elterjedtnek számítanak a különböző víruscsaládokban, így a kifejlesztett terápiák széles körűen alkalmazhatók lehetnek. A cég elsősorban a fehérjealapú molekulákat fogja kutatni, ezek ugyanis kevésbé rezisztensek a gyógymódok ellen.

Az Exscientia igazi különlegessége az, hogy egy mesterséges intelligencia alapú szoftvert használ a gyógyszerek fejlesztéséhez. A cég tájékoztatása szerint ez a szoftver 80 százalékkal csökkenti az új gyógyszerek feltalálásához szükséges időt. A vállalat egy pszichiátriai és egy onkológiai gyógyszert már fejlesztett, ezek épp tesztelési fázisban vannak.

Gates tudhat valamit?

Tekintve a koronavírus gazdasági hatását, a legtöbb ember valószínűleg azt gondolja, hogy butaság ilyen viszontagságos időkben a vendéglátóiparba fektetni. Bill Gates nem osztja ezt a nézetet. Az üzletember ugyanis a napokban 2,21 milliárd dollárt fektetett a Four Seasons-be, amelynek köszönhetően ő lett a hotellánc többségi tulajdonosa. Korábban a részvények 47,5 százalékát birtokolta, ezt fejelte most meg további 23,75 százalékkal. Gates vagyonkezelője, a Cascade Investment LLC tájékoztatása szerint Al Waleed bin Talal szaúdi herceg tulajdonjogának felét vásárolta meg.

A cikk forrása.

loading...
Olvasói hozzászólások (0)

Kommentek lezárva.

Hirdetés
Közösség
Hirdetés

Legfrissebb hírek
Hirdetés

BL: Gnabry és Lewandowski játéka kérdéses Barcelonában

Kérdésessé vált a Bayern München két ...

Bundesliga: A Bayern talán most még túl nagy falat számunkra – Marsch

Mint ismert, a Bayern München idegenben 4–1-re ...

Brazília: David Luiz a Flamengóba szerződött – hivatalos

A Magyar Távirati Iroda arról ír, hogy ...

Sportkedvelő pápák – világklasszisok sora kereste már fel a katolikus egyházfőt

A szeptember 5-én kezdődött Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus ...

FTC: Nehéz döntést hoztam – Ihor Haratin

A Ferencvárosból távozó ukrán futballista, Ihor Haratin ...
Hirdetés